BLOG

Bilgisayar Bilimi Ve Çocuklar İçin Önemi

Bilim adamı kelimesini duyduğunuzda, muhtemelen aklınızda, temiz, steril bir laboratuvarda beyaz bir önlük giyen çok ciddi bir kişinin görüntüsü belirir. Büyük ihtimalle bu bilim insanı tamamen yeni ve dünyanın geleceği için faydalı bir şey keşfediyor ya da daha önce keşfedilmemiş bir gezegeni ilk kez görüyor. Belki hayal gücünüz sizi başka bir yere götürüyor ve bilim insanı dediğimizde beyaz bir laboratuvar önlüğünden daha kirli bir şey hayal edin ve hayvanlarla çalışan ve onların birbirleriyle nasıl iletişim kurduğunu inceleyen birini görüyorsunuz.

Aslında o kadar da yanılmıyorsunuz ama bu vesileyle farklı bir bilime bakmak istiyoruz; günümüz dünyasında son derece geçerli olan ve yarının dünyasında daha da geçerli ve gerekli olacak bir bilimsel disiplin. Bu ilginç makalede, günümüz çocuklarımız için kesinlikle her yerde bulunan disiplinler arası bir alan olan bilgisayar bilimine bakmak istiyoruz.

Peki bilgisayar bilimi nedir? Çocuklarımıza bilgisayar becerilerini öğretmenin son derece önemli olduğunu biliyoruz, ancak bu konuya başlamanın çocuklarımızda bilgisayar bilimi, yazılım geliştirme ve programlama kavramlarını gerçekten anlamak isteyecek kadar heyecan yaratmasını nasıl sağlayabiliriz? Çocuklara yönelik bilgisayar bilimi derslerini düşünüyor olabilirsiniz ve bunlar aklımıza gelebilecek birçok çözümden biri... Ama önce bilgisayar bilimi kavramını ele alalım ve ardından bu kavramı çocuklarımıza nasıl öğretebileceğimize geçelim.

Çocuklar İçin Bilişim Nasıl Bir Bilimdir?

Bilgisayar biliminin ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz, biz de size bunu olabildiğince basit bir şekilde anlatmaya çalışmak istiyoruz. Bilgisayar bilimi, çeşitli veri ve bilgi kaynaklarıyla etkileşime giren ve sonuç olarak uygulamalar, oyunlar, yazılımlar veya programlar biçiminde temsil edilebilen çok sayıda sürecin bilimidir. Bilgisayar bilimi ve algoritmalar yakından ilişkilidir; birincisi, ikincisinin bilgiyi dijital formatta saklamasına, paylaşmasına ve bazen değiştirmesine olanak tanır.

Çok kesin olmayan pek çok şeye ek olarak, bilgisayar bilimi (bilgisayar bilimi veya kısaca CS olarak da bilinir), programlama dilleri, problem çözme, robotik, matematik, algoritmalar ve hatta istatistik dahil olmak üzere birçok farklı alanla ilgilenir. İşte tam da bu yüzden bilgisayar bilimi disiplinlerarası bir bilimdir.

Kendimize çocuklar için en iyi programlama dillerinin hangileri olduğunu veya çocukları bilgisayar bilimiyle tanıştırmanın en iyi yöntemlerinin neler olduğunu sorduğumuzda karşımıza birçok fikir çıkıyor. Bu fikirleri eyleme geçirmek için öncelikle çocuklara bilgisayar bilimi kavramına motive edici bir giriş ve hatta onların bu alandaki becerilerini ve ilgilerini geliştirecek bilgisayar bilimi etkinliklerini nasıl sağlayabileceğimizi bulmalıyız.

Yani bilgisayar bilimi bilimini aslında tanımlayabilmek için öncelikle günlük hayatla çok alakalı bir bilim olduğunu belirtebiliriz. Bize yeni bir düşünme biçimi öğretecek, çocuklarımızın bir zamanlar sahip oldukları basit bir fikirden şaşırtıcı ve teknik açıdan ustaca bir şey yaratırken problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirecek bir alandır.

Bilgisayar bilimi, çocuklarımızın her şeyin mümkün olduğunu anlamalarına yardımcı olacak nihai bilimsel disiplindir. Bu nedenle dünya çapında neredeyse tüm okullar çocuklara yönelik programlama ve bilgisayar bilimi derslerini müfredatlarına entegre ediyor; çünkü bu alanlar çocukların farklı düşünmelerine yardımcı olacak ve yarattıkları sıra dışı şeylerle dünyayı daha iyi bir yer haline getirecek.

Bilişimin Temelleri Nedir?

Bazen her şeyi bildiğimizi düşünürüz ve bilgisayar biliminin temelleri hakkında konuştuğumuzda, bu konuda gerçekten her şeyi bildiğimizi varsayarız. Ancak büyük bir saygıyla, ne yazık ki şunu söylemek zorundayız: yanılıyorsunuz. Çoğumuz her gün bilgisayar kullanıyoruz, ancak kaçımız bilgisayarın ne olduğunu, içine neler girdiğini veya ikili kodun ne olduğunu ve nasıl yazıldığını gerçekten biliyor? Aşağıdaki listede, bilgisayar biliminin temellerinden bazılarını öğreneceksiniz ve çocuğunuz bunları çocuklara yönelik bir bilgisayar bilimi dersinde ne kadar erken öğrenmeye başlarsa, daha önce bahsettiğimiz önemli becerileri o kadar hızlı kazanmaya başlayacaktır.

Peki, çocuklar (ve yetişkinler) için bilgisayar biliminin temel unsurları nelerdir?

Çocuğunuzun bu alanda öğreneceği bilgisayar bilimi kavramlarından bazıları şunlardır:

· Bilgisayar nedir ve bilgisayarda neler bulunur?

· İkili kod nedir ve nasıl kullanılır (hayır, matristen bahsetmiyoruz)?

· Yazılım nedir ve donanım nedir? Yapıları nasıl farklılık gösteriyor?

· İnternet nedir ve nasıl çalışır?

· “Veri”nin anlamı ve kavramı

· Algoritma Nedir?

Çocuğunuz uygulama geliştirme kurslarından birinde kodlamayı öğrendiğinde ve kendi uygulamasını oluşturduğunda, doğal olarak yukarıda bahsedilenlerin hepsini anlayacaktır; Çocuklara yönelik bu bilgisayar bilimi kavramlarını dinamik, didaktik bir ortamda kavrayacak ve aynı zamanda çok eğlenecek.

Programlama aslında çocuklar için bilgisayar bilimi dünyasına harika bir giriş olabilir. Çocuğunuzu, hata yapabilecek kadar güvende hissedeceği (ve onlarla birlikte büyüyeceği), dünyamızın nasıl çalıştığını öğreneceği ve olağanüstü şeyler yaratmak için hayallerindeki teknolojik gerçekliği yaratacağı renkli ve samimi bir platformda istanbulalgoritma.com’u denemeye davet edebilirsiniz.
Made on
Tilda